Slim huis de toekomst?

Slimme lampen, smart home, slim dit, slim dat: je hoort het steeds meer.
Wat houdt dat nou eigenlijk in? Wat heb je eraan en wat kan je ermee?

Omdat gadgets mijn interesse hebben en ik het leuk vind dingen uit te proberen hebben we ons huis gedeeltelijk slim gemaakt. Zo hebben we ons huis uitgerust met een aantal slimme lampen, stopcontacten, bewegingsmelders en een deurbel die allemaal werken met de Google Nest Home.
Het begon met de slimme deurbel. Die zag ik voor een mooi prijsje op facebook staan. Voor ons is deze deurbel reuze handig en ook kan het bijdragen aan inbraakpreventie. 

Via je smartphone kun je overal, dus niet alleen thuis, de boel in de gaten houden. Wordt er aangebeld dan krijg je een seintje op je telefoon of, als je die hebt, je smartwatch. Je kunt dan meekijken via je telefoon en na een druk op de knop praten met degene die voor de deur staat. Al menig keer kwam het van pas en briefjes op de deur voor de pakketbezorger is verleden tijd.
Slimme lampen is even wennen, ze staan zo ingesteld dat je de schakelaars op de muur niet meer nodig hebt. In het begin deden we dat wel en waren de lampen nog wel eens van slag. We hebben de schakelaars daarom afgeplakt.

Een tijdje geleden kwam de Action met een goedkope slimme apparaten-lijn. Hier heb ik eerst 1 lamp gekocht en thuis uitgeprobeerd. Het werkte goed en was vrij gemakkelijk te installeren. Daarna ging het balletje rollen en hebben we langzaam alles uitgebreid.

Google home kwam wat later en dan is het bedienen van je huis al helemaal gemakkelijk. Met je stem bestuur je alle slimme apparaten in huis. En de stopcontacten kun je ook voor andere apparaten gebruiken. Denk hierbij aan een koffiezetapparaat of kerstverlichting. Hier gebruiken we de stekkers voor lampen die niet geschikt zijn voor slimme lampen, zo maak je ze toch slim.
Als we ’s avonds naar bed gaan zeggen we: “Hey Google zet alle lampen uit.” En prompt sta je in het pikkedonker.

Je kan Google nog veel meer vragen en hier staat geregeld de radio aan op de Google speakers. “Hey Google, speel Veronica non stop.”

Nu zullen sommige mensen zich misschien afvragen hoe het zit met de privacy. Hier kun je het één en ander voor instellen. Je kan al je zoek gegevens automatisch laten verwijderen en je kan ze ook voor een bepaalde tijd laten bewaren. In hoeverre dit ook gebeurd weten we natuurlijk niet. Mijn zoekopdrachten en stemcommando’s worden na 3 maanden automatisch verwijderd.
Mijn conclusie: slimme apparaten voegen echt iets toe. Na een periode van wennen en instellen gebruikt iedereen hier in huis de stemcommando’s om de apparaten aan te sturen.
Of dit voor jou iets is zou je moeten uitproberen. Het kan in het begin een beetje raar zijn tegen je lampen te ‘praten’ en misschien is dat wel helemaal niks voor je.

Mocht je eraan willen beginnen heb ik hier een paar tips:
  • Lees je goed in
  • Stel goede sterke wachtwoorden in
  • Let op privacy instellingen
  • Denk goed na over het systeem wat je gaat kopen. Zijn er updates en uitbreidingen? Kun je ze met andere apparaten zoals Google home koppelen?
Ik denk dat een smarthome in de toekomst heel gewoon en standaard gaat worden en het doorontwikkeld gaat worden voor meer toepassingen. Vooral nu er steeds meer ouderen thuis blijven wonen. Voor ouderen die slecht ter been zijn zou het een goede oplossing zijn, ze kunnen vanuit hun stoel veel dingen in huis regelen.